Pages

Monday, May 28, 2012

Muhasabah diri



pernah x,rase syg gile kat org tuh smpai kn susah la sgt nk lepaskn dia???

 Macam tu lah yang aku rasa sekarang ini


Sakit kan? Rasa macam hati nih di hiris sembilu.. aku x taw la kn sembilu tuh mcm mn, tp yg aku taw mmg sakit bile dihirs sembilu..mcm lagu tuh..lagu cerita sembilu..haa..kan.... Rasa lemah n lemau satu badan kita nie. Dan masa tu, kita tak mampu nak fikir dengan baik. Itu yang aku pernah rasa la... aku ade, kau ade?? hee...


Susah kan? Rasa macam kita dah tak boleh bernafas. Rasa macam kita dah tak tahu nak buat apa bila dia dah tak ada. Habis tu, macam mana kita nak hidup kalau nak bernafas pun susah? Baik mati je lahh..!!


Tapi Allah dah bagi kita hidup dan nyawa dengan percuma. Tak kan kita nak sia-siakan macam tue. Dose nye sgt lah besar...kalau kita fikir macam tue. Astagfirullahalazim. Tak baik. Allah tu Maha Pemurah, die bagi semua kenikmatan kepada kita tanpa mengenakan bayaran apa-apa. Syukur Alhamdulillah kepadaMu Ya Allah ~


Habis tu macam mana dengan perasaan ni? Kita kenalah sabar. Allah nak bagi kita susah supaya bila kita senang nanti, kita tak kan lupakan Dia. Allah tu Maha Pengadil. Bila dia bagi kita sakit, esok lusa dia bagi kita senang


Takpe. Sabar lah duhai hati. Allah sedang menguji kamu :')


tetibe teringt tazkirah abah mlm td: 
semua tahu tarikh lahir memasing, (kecuali yg xder sijil lahir)
semua tahu tarikh kawen,
semua tahu tarikh  dan waktu utk peperiksaan bermula..
tapi hanya Allah  yg tahu tarikh  dan masa yg tepat bila kita akan pergi meniggalkn dunia ini.
Astagfirullahalazim..
ate..moh le kite solat.. :)

Sunday, May 27, 2012

new chapter begin

buka buku baru..buku lama?? buku lama simpan la..boleyh baca lg kan...

agak lama x post enrty baru kan...
hahaha..
aku nk gelak boley..
because it can heal my sadness..
aduii...
tp seyes aku x tahan ni...
Bukan salahmu apa dayaku
Mungkin benar cinta sejati 
Tak berpihak pada kita...

Saturday, May 19, 2012

mereke nih mmg mcm2...

" mereka"??? sapa tuh..??
hee...sebelom tuh...sy nk bg taw nih...my mom dah selamat melahirkn bby baru...my adik la kan...pada ari jumaat pg..melalui pembedahan...risau ork..mmg risau.. because of my mom age... erk... ade kne mengenakn? sekrg ma kt spital lg.. ma tgah sakit.. huhu..bby kt dlm NICU..eh, N tuh stand utk ap eh? tp agak la..bby tuh ad mslh gula dlm darah x ckup..huhu...so, under pengawasan para2 sakura..eh, x..para2 doc n nurse kt hospital serdang... ma..ain lapa...sapa nk masak..??huuu..... (+_+)....terima kasih utk doa2 anda semua...

td ptg g lawat ma...kami g adik bradik n ank2 buah..hua3..klu dh pg tnpa org tua mmg cm org gile sket la dlm kete tuh kan..lebih2 lg ad ank buah yg bertuah tuh haa..adoi haii.....
tp3, td lawat ma... kesian...ma sakit...cm sakit sgt... nk gelak un sakit..so, jgn wat cite kelaka masa lawat ma eh3... kesian auw tahan gelak..gugugugu...tp3, bile dah kami kumpul anak brenak, mmg havoc x hengat dunia..adoi... bile nk matured la ank rozi n pak ali nih ha...hua3...

ok, dlm perjalan nk pg n blik sepital td..mmg bertuah la layan ank buah yg sorank nih ha...naseb la ko comel...klu x? hua3..pahm3 je la..

bertuah btol la...dlm kete pon jd la...

zafira.... diam2 yer..hehehe...


Tuesday, May 8, 2012

Org muda sekarang mudah lupa..

haiyakkk....
pelupa..mmg btol2 sakit der...
sakit lupe..
penyakit yg amat di geruni...especially as a student rite..
hahaha...
membaca depan, lupe belakang,
baca belakang, lupe kt depan, baca tengah, lupe depan belakang...
hahaha...
confirm, korunk belajar menghafal, bukan memahami...
same like me ok....
mati.. (+-+)

tp kan, pernah rase x, korunk nk cakap sesuatu, but its gone in a blink!! wahh...sakit hati kan...
adoi yai..sampaikn, ade yg sanggup buat jalan ke belakang, or sumthing in the past ( past 5 seconds ago)...haha...
klako, smpi jalan pon sm..klu tgah mkn, keluarkn mknn dlm mutlut tuh yer..(yerrkkk..)
ain xsenonoh!!

ok, back to our topic..PENYAKIT PELUPA...
Sape la yg xpernah alami pd zaman sekrng nih kan...
aku?selalu weyh...sgt3..
even bru blajo 1 jam yg lepas un dlm kelas, tros xingt..yg ingt hanyalah mkn..
hahaha...
lapa menguasai segalanya taw...
hebak r kuasa lapar ituh...
but....
hmm...klau bezakn ngn org muda dan org lama mmg banyk beza weyh...

ORANG LAMA. (pronounce ayt baku okeyh!)

  • dulu xder fon, ingt nombor penting dlm otak 
  • dulu xder fon or fb utk save setiap hari lahir, frens n family
  • dulu mkn berjaga
  • dulu belaja utk memahami
  • dulu xbnyk hosp sakit mental nih..(erk, ad kaitan ker?)
  • org lama mmg seorng yg mengamal kn 5S.
  • org lama suka membaca.
ORANG MUDA SEKARANG.
  • everything on ur finger tips. fon number, ic number, acc num, birthday, nama kawan, contact picture..supaya korunk ingt muke kwan yg kol tuh..hahahaha...
  • skrgn ad fb, sume senang kan..gmbr la..online diary la...haha...mcm aku nih, tulis blog, utk ank cucu jgk. :p
  • org muda sekrng, blaja utk keputusan yg cemerlang..bukn memahami, tp mengingati..mmg parah... terutama nya org yg sedng menaip nih..
  • skrng nih ramai yg mental...
  • skrng ramai yg x jg pemakan... ad jugak org islam, tegok arak..hebat la tuh!!??!
  • org muda sekrng, kurang membaca...gossip tuh layan la kan...
so, sebab2 menjadi pelupa dgn mudah nih mmg bnyk...
factor makanan, persekitaran, cuaca (tiba2), dan jgk..ermm...emosi,spiritual dan intelectual yg kureng stabil....
hua3....
alaa..mesti bnyk lg sbb kn, i just taip in my point of view sahaja...
hahaha....
so, sapa yg park kereta tuh, xperlu lah nk amek gmbr number park yer...sile ingt sendri...
mcm ma n abah, dieorng mmg ingt tmpt park kete..num acc kami, ic kami and so on..
even brg ank2 sendri un dieorg taw kt mn..hahahaha...
tat y semua dokumen penting kami, my mom yg simpankan..
kalu masing2 simpan sendri..jadik nya..
even abah yg dah abes sekolah bertahun dulu pon dpt jawab soklan bile kami wat kerja sekolah...yg kami nih,bru blaja siang td, mlm dah lupa semua..
teruk kn...
tuh la org lama, menggunakn otak yg diberikan sepenuh nya..tnpa sia2 kan nya...
for ur information, kite nih bru gune sedikit shj memory otak kita, xgune bnyk pon,yg bhgian lain tuh,.haaa...fikir2 kan lah yer...


jagalah hati..
sayangilah otak..
love
chenta..

Thursday, May 3, 2012

Harap yg terbaik...

seperti biasa kan...
ap yg kite nak, kita nk yg terbaik...
tapi ap yg dirancang oleh manusia, xsemua perfect kan..
Allah jua la yg menetapkn Qada' dan Qadar nya...
org kate jgn salahkn takdir..mmg pon xley salahkn takdir...
sbb apa yg Allah dah tetapkn utk kite ada hikmah dan Dia tau ap yg terbaik...
so, besabarlah apabila kita xdpt apa yg kite hendaki...
jgn mudah berputus asa..
mungkin kite ad wat salah ap2 atau kite x bersungguh2 sgt...
errmm....
yg penting...
Doa, Usaha, Ikhtihar dan Tawakal...= D.U.I.T
yes...berharga kan nilai itu..sgt bernilai...

Bile aku insomnia...

its not because a coffee or yg berkaitan dgn nya....tp mmg tb3 mata yg ngantuk dr td, xdpt lelap..
ad masalah ke??erm..ya..semua org ad masalahkn.. sama ada pandai uruskn atau x jer..kalu x pandai uruskan..stress la kite..
kan???
but, sy xley tido nih bkn sbb ad mslh yg beban kn sgt, tp fikirkan ttg org len punyer masalh...
wahh..hebat nya.. masalah org len pon nk di fikirkan ehh...hik3...
masalah sendri pon xsetle2 lg..
hmmm...
bukan fikir sgt pasal masalah org pon,
tp berfikir utk berubah..sbb manusia xboley nk ubah sikap manusia, melainkan die ubah sikap diri sendiri dlu..
so, by hook or by crook, org lain akan terpengaruh ngan sikap nye, dan kemungkinan, terikut la perangai nya..
kan...x gitu...huhuh...(bukan mudah ye)
dan mudah juga nk puaskn hati, dan jaga hati org nih...
lidah lagi tajam dari pedang..
klu pedang terhiris kt tgan, luka dan parut biley hilang klu gunr BioOil..hehe...
klu luke dan parut kt dlm?? telan minyak gamat dan BioOil ker??.. telan je pati ikan haruan..hahaha...

saya syg ibu bapa, kawan, cikgu, pensyarah dan juga yg tersyg..selepas solat mesti doakan yg terbaik utk semua...hmmm....
yaa..All the Best ok...
utk die sy doakan supaya sentiasa tabah ok... jgn cepat stress, nnt ad darah tinggi.. kne pandai manage problem..everything happen 4 a reason...MAN JADDA,WAJADDA..!!!
:)



Wednesday, May 2, 2012

Rinduuu.....

Lame gileeeeeeee x update blogggggggggggggg kate kauuuuuuuuuuu...............
today is 2 mei..semalam 1 mei..,sonot an...cuti2 malaysia..kih3..
mood ok..study ok..perasaan ok..stamina ok..kedudukan sekrng ok..
everything ok la utk masa nih..hope kekal dan bertambah baik la supaya rajin nk update entry nih...
yayayaya..kne update..rajin update..

kawan-kawan...
saya ada beberapa pengunguman yg penting...
saya,ida dan hanis nadira adalah saudara...
kau ade??xder kan??
kiteorng sedare seislam...hehehe...
tp mmg rapat..ok, tq!
(it.s just a joke, joke yg xjadi)

and one more thing,
ujung minggu nih, sesape yg free sile lah pg ke PD naa...
ad pesta air..
its really shiokk...
hehehe...
meh tgok tentatif program tuh...
saya suke bunga api, tp bunga api xsuke sy!!




p/s: ko sebenarnye xde perasaan nk update kan!!
i had fever!






 

Blog Template by BloggerCandy.com