Pages

Friday, July 20, 2012

mengapa syaitan mudah merasuk jiwa dan sesat kn kita?

hyee peeepppsss..... walaaa.... tajuk dh mcm ustazah..err, xla.. untuk renenugan bersama.....

mmg dah sedia maklum dlm Al-Quran, mengatakan bahawa syaitan  tugasnya mmg untuk menyesatkn manusia.. yer..btol kan?? pertama sekali minta maaf kalau dlm entry nih ad yg ganjil dan pelik..correct me if i am wrong k..

Abah pernah tazkirah ttg hasutan syaitan.. abah pon ad bg taw, masa kt akhirat nnt, Dajal iaitu bapak segala syaitan, akan ke hadapan (mcm cikgu kt dpn tgh berucap masa perhimpunan), dan die akan berkata bahawa mereka hanya menghasut sahaja, bukan suruh mengikut kehendak mereka, tetapi kerana manusia yg tersgt lah lemah nih, telah mengikut hasutan syaitan dan terpedaya dgn tipu helah syaitan... see, syaitan pun xnak mengaku bersalah... tp mmg syaitan kerja menghasut, yg kite nih pg menigkut knp kn??? Itu menandakan Iman di dada mmg tersgt la nipis.. senipis kulit bawang..

so, knp syaitan nih nak menyesatkn anak-anak Adam?? haaa.. dalam surah Al-A'raf ayt 13-23 ada bercerita ttg Allah yg menghalau syaitan dr tinggal di syurga, kerana mereka di perbuat dr api, dan mereka sungguh hina.. Allah turun kn mereka ke bumi dan meletak kn Nabi Adam dan Hawa disyurga.. dan syaitan yg xpuas hati, telah bersumpah dgn nama Allah yang mereka akan menyesat kn Adam dan keturunan nya hingga akhirat kelak... syaitan telah menggoda Adam dan Hawa untuk memakan buah khuldi yg terdapat di syurga, dan Allah telah menurunkn mereka berdua ke bumi krn sebelum itu Allah telah melarang mereka untuk memakan buah itu pd awalnya, ttp terperdaya dgn tipu helah syaitan.

 sehingga sekrang, syaitan tidak putus2 untuk menyesatkn anak2 Adam, jika tidak sesat, cukup lah sekadar melalaikn mereka semua..

so... bnyk cara kita nk tebal kn iman di dada.. yg paling penting sekali..BERSIH KN HATI KITA YG HITAM... hati akan ada tompokan kecil warna hitam setiap hari jika hati x mendengar ayt2 suci Al-Quran atau mendengar ilmu2 islam... so, bygkn kalu tiap2 hari, hidup kite tnpa semua itu..hati makin bertambah hitam dan mmg susah nk suci kn nya semula..betol.. saya mengaku semua itu... sbb sy bukan la terbaik dulu, dan mempunyai bnyk masalah dlm pelajaran.. Alhamdullilah, berkat kesabaran ma dan abah yg mendidik sy dan juga dorongan dari kawan2 dan juga kekasih sy, hati sy lebih tenang dgn mengingati Allah...

Sempena bulan Ramadhan yg diberkati ini, marilah kita sama2 berdoa untuk melakukan amal makruf nahi mungkar..


sesungguhnya yg baik itu dtg dr Allah S.W.T dan yg buruk itu dtg nya dr diri kita sendiri..
Wallahu'alam..


Astagfirullahal'azim.....

p/s: aku insan yg lemah

No comments:

Post a Comment

 

Blog Template by BloggerCandy.com