Pages

Tuesday, September 24, 2013

Sedekah

haaa....islamik tajuk kann...


Twitter@_UstazKazim

ok...serius kali nih nak story pasal seronok nyer bersedekah nih..
kalau kite bersedekah utk mendapat redha Allah S.W.T mmg bnyk ganjarannya...
samada dpt di dunia atau di akhirat nnt...we never know rite..
k, bukan nk tazkirah Isya' kat sini, ermm..tp tiba2 teringt kisah pada bulan puasa hari tuh...
mungkin Allah nk tunjuk kot..seumur hidup xpnh rs cm tuh..
berkat bulan Ramadhan mungkin..hihihi...Alhamdullilah...

p/s: cerita ini bukan nk tunjuk yg aku seka bersedekah, tp nk cerita penglaman sendiri, sgt seronok..bukan tujuan nk menunjuk..take note k.

Al-kisahhh.....
......................................................................................................................

pada bulan puasa lepas, di pendekan cerita, masa tgah santai2 kt ofis pg itu, dtg la seorng staff MPOB nih, bawak botol yg dibaluti kertas A4..jd, sy pon bertanya " kak,ape tuh?"
kak tuh jawab" owh..yg nih tabung derma utk ank2 yatim staf MPOB, mmg akan ade setiap bulan. u studnt praktikal xpe, nih utk minta dr staff"
Aku "eh, mmg xley ke stdnt prktikal nk derma?" (bodohnye soklan)
Kakak : Boleh je...hehehe...
Aku : owhh..ok...amek la nih..(hulurla bape yg mampu, teringt pesanan abah, lau ade yg mintak derma utk ank yatim, bg la bp yg mampu, bnyk pahala..Dgn megharap Redha Allah, aku derma la..)

pada belah ptg pula..

Supervisor : ain, u amek kan serunding i kt En.Fauzan bley?Letak je kt pigeon hole i
Aku :eh xpe..sy anta kt bilik puan..
S.visor:boley juga..thanks..hehehe...
(mmg jauh lab aku dgn bilik ofis puan zai, kne drive nk ke sana, mmg xlarat nk jln kaki)
Dlm bilik Puan Zai
S.visor : Nah..ni utk u...amek je..
Aku : er, sy hntr kn serunding je, xjual serunding...
S.visor : amek je la...wat duet minyak.. (Tp nih boley buat duet mkn skali nnt..hehehe..Rezeki)

ptg nk berbuka puasa, kawan ajak berbuka sama
lokasi : Garden, Alamanda...
Kawan: i blanje
Aku: k, good..hahaha

Nak balik ke kereta memasing...

Kawan: nah..utk u...
Aku : Der,duit raye??? terbaik lah....Thanks 3...(gembiranya hati)

................................................................................................

See, dlm satu hari sume nih berlaku pd bulan puasa... :) Senyum lebar yooo....hehehe..
n after calculated, nisbah aku derma n yg aku dpt is
1:30
bnyk kann...seyesly xsangke... :')



No comments:

Post a Comment

 

Blog Template by BloggerCandy.com